Πάνος Αγγελόπουλος

DP | Director | Filmmaker

Γεννημένος στο Αίγιο Ο Πάνος Αγγελόπουλος σπούδασε υποκριτική και θεατρική σκηνοθεσία στην Αθήνα και κινηματογράφο στη Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου. Στο Laterna Magica technic στην Τσεχία για να εμπλουτίσει το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Είναι μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Ένωσης Σκηνοθετών.

Κατά τη διάρκεια του ’90 και μέχρι το 2000 δημιούργησε στενούς δεσμούς με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο τόσο ως σκηνοθέτης όσο και ως παραγωγός. Σκηνοθέτησε πολλές τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ελληνική εθνική τηλεόραση (ΕΡΤ) και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον τομέα του ντοκιμαντέρ και γενικότερα των ενημερωτικών παραγωγών σε όλο τον κόσμο συνεργάστηκε με διάσημους τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλη την Ευρώπη όπως ο RAI3 «Una Citta Italiana,una cia greca», το βρετανικό Channel 4 (Acropolis) και το ευρωπαϊκό κανάλι TV5.

Το ντοκιμαντέρ «Στην άκρη του κόσμου» του έδωσε την πρώτη τιμή παραγωγής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1996. Το 2007 γύρισε την ελληνοϊταλική ταινία «Ένας ήρωας στη Ρώμη» που έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Η ταινία κέρδισε πολλές διακρίσεις όπως:
Βραβείο κοινού/Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου, Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σικάγο (2008), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Λουίς (2007), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου (Φεστιβάλ Φεστιβάλ) (2007), Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας (2007) και άλλα.

 

Από το 2011 δραστηριοποιείται και στον θεατρικό χώρο, με τεχνογνωσία τη διασκευή φιλοσοφικών κειμένων  ξεκινώντας από Την ΑΣΚΗΤΙΚΗ  ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Καζαντζάκη όπου εκφράζει τις υπερφυσικές του πεποιθήσεις. Το έργο παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (2011), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Μέγαρο (2012-2013), περιόδευσε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και μετά από 7 χρόνια παρουσίας παρουσιάστηκε το 2017 στο εμβληματικό Ωδείο Ηρώδου Αττικού με μεγάλη επιτυχία. Να σημειωθεί ότι το έργο δέχτηκε πρωτοφανή κριτική τόσο από θεατές όσο και από κριτικούς. Επίσης, όπως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη προσπάθεια προσαρμογής του συγκεκριμένου φιλοσοφικού έργου σε θεατρική μορφή.

Το 2013 και για τα επόμενα 3 χρόνια εμπνέεται από το βιβλίο του Ντοστογιέφσκι «Σημειώσεις από το υπόγειο» Μια από τις πιο δύσκολες θεατρικές διασκευές που παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Τρία χρόνια αργότερα σκηνοθετεί ένα άλλο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι. Αυτή τη φορά είναι το βιβλίο «Το όνειρο ενός γελοίου».

Το 2018 ο Έλληνας σκηνοθέτης εργάζεται στην «ΓΚΕΜΜΑ» που έγραψε ο σύγχρονος Έλληνας φιλόσοφος Δημήτρης Λιαντίνης. Το έργο παρουσιάστηκε στο Θέατρο Bρετάνια στην Αθήνα, στο Αριστοτέλειο Θέατρο Θεσσαλονίκης και το 2019 στη Λογοτεχνική Εταιρεία Παρνασσός.

Το καλοκαίρι του 2018, ο Πάνος Αγγελόπουλος σκηνοθετεί επτά γυναίκες, επτά επιβλητικούς γυναικείους χαρακτήρες των οποίων τα ονόματα είναι οι πραγματικές τραγωδίες που γράφτηκαν από τον Ευριπίδη Άλκηστη, την Ανδρομάχη, τη Μήδεια, την Ιφιγένεια, την Ελένη, την Εκάβη και την Ηλέκτρα. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παράσταση με τίτλο «Έρωτες και θρήνοι γυναικών» που παρουσιάστηκε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Το έργο ήταν μια σύνθεση μέρους μονολόγων από τις κεντρικές ηρωίδες του Ευριπίδη για την κατανόηση της γυναικείας προσωπικότητας στο διηνεκές.

 

Το καλοκαίρι του 2024,  στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σκηνοθέτησε στην αγγλική γλώσσα μία παράσταση ,συρραφή από αρχαίες τραγωδίες με τίτλο «SIX WOMEN IN GREEK TRAGEDY». Στόχος να παρουσιάζεται όλο τον χρόνο για τους ξένους επισκέπτες της Αθήνας.

Από το 2017 έως σήμερα σε συνεργασία με το κανάλι Cosmote , ο Πάνος Αγγελόπουλος σκηνοθετεί  σειρές ντοκιμαντέρ  με τους παρακάτω τίτλους  «Πρόσωπα της εποχής μας», «Ο Μάης του Πόντου», «Ένδοξα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού», «Καλαβρία η καρδιά της Μεγάλης Ελλάδας», «Κάτι αρχίζει κάτι τελειώνει», «Οι δρόμοι  της ελιάς του αμπελιού & του σταριού», «Αναστάσιος. Η ζωή και το έργου του», «Πράσινα Έξυπνα Νησιά του Ν. Αιγαίου», «Στα χνάρια των Ελλήνων της Αιγύπτου».

Οι σειρές παίζονται στο cosmote history και στην ΕΡΤ – Ertflix.

Εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις