Πάνος Αγγελόπουλος
DP | Director | Filmmaker
Γεννήθηκε στο Αίγιο. Σπούδασε υποκριτική και θεατρική σκηνοθεσία στην Αθήνα και κινηματογράφο στο Λονδίνο στο International Film School. Διδάχθηκε Ιστορία της Τέχνης στη Ρώμη και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα της τεχνικής Laterna Magica στην Τσεχία και εμπλούτισε τις σπουδές του στο θέατρο και τον κινηματογράφο.
Είναι Μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Εταιρείας Σκηνοθετών.
Την δεκαετία ‘90 έως το 2000, δημιούργησε στενούς δεσμούς με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Σκηνοθέτησε πολλές τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με την ελληνική κρατική τηλεόραση, ERT και ιδιωτικά κανάλια Ως εκπρόσωπος της Ελλάδας για ενημερωτικές παραγωγές και ντοκιμαντέρ στο εξωτερικό, συνεργάστηκε με σημαντικά ξένα κανάλια, όπως με το RAI3 «Una citta italiana, una ciesa greca», αλλά και το αγγλικό Channel 4 (Acropolis) και το κανάλι της Ευρωπαϊκης ένωσης TV5.
Το ντοκιμαντέρ, όμως, «Στην Άκρη της Γης» θα του χαρίσει το πρώτο βραβείο παραγωγής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1995. To 2007 θα σκηνοθετήσει την ελληνοϊταλική ταινία «Ένας ήρωας στη Ρώμη», η οποία θα ταξιδέψει σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ, κερδίζοντας δεκάδες διακρίσεις όπως: Audience Award/Cyprus International Film Festival, Εuropean UnionFilm Festival Chicago (2008), San Luis International Film Festival (2007), Cairo International Film Festival (Festival of Festivals) (2007), Greek Film Festival Australia (2007) κα.
Από το 2011 αποφασίζει να ασχοληθεί με το θέατρο, με ειδικότητα στην θεατρική προσαρμογή φιλοσοφικών κειμένων, ξεκινώντας με την «Ασκητική», ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, στο οποίο ο συγγραφέας εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του. Το έργο παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (2011), στο Μέγαρο Μουσικής (2012-2013), περιόδευσε σε 7 πόλεις της Ελλάδας σε μεγάλα θέατρα και ενώ παιζόταν 7 χρόνια παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2017 στο κατάμεστο εμβληματικό Ηρώδειο με μεγάλη επιτυχία. Σημειώνεται πως απέσπασε διθυραμβικές κριτικές θεατών και κριτικών όπως σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά επιχειρήθηκε η διασκευή του συγκεκριμένου φιλοσοφικού έργου σε θεατρική μορφή.
Το 2013 και για τα επόμενα τρία χρόνια, τον εμπνέει, το έργο «Το Υπόγειο», του Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ένα από τα εμβληματικότερα έργα του Ρώσου δημιουργού- έργο βαθιά φιλοσοφικό και αποκαλυπτικό των ανθρώπινων αδυναμιών- από τα δυσκολότερα για προσαρμογή στο θεατρικό σανίδι-παρουσιάζεται με σημαντική απήχηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2013). Τρία χρόνια αργότερα, «Το όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου», ένα ακόμα αριστούργημα γραφής του Ντοστογιέφσκι, ανεβαίνει με την καθοδήγησή του στο θέατρo.
Την θεατρική περίοδο 2018, ο Ελληνας σκηνοθέτης θα αιφνιδιάσει το θεατρικό κοινό διασκευάζοντας την «Γκέμμα» του Φιλοσόφου και καθηγητή Δημήτρη Λιαντίνη. Η παράσταση ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Βρετάνια, στην Αθήνα και στο θέατρο «Αριστοτέλειον» στην Θεσσαλονίκη και το 2019 στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”. Ενα σύγχρονο πολυσυζητημένο έργο σπάνιου φιλοσοφικού προβληματισμού και υψηλής γλωσσικής εκφραστικής διεκδίκησης.
Ο Πάνος Αγγελόπουλος, την θερινή περίοδο του 2018 σκηνοθετεί επτά γυναικείες επιβλητικές μορφές, τα ονόματα των οποίων είναι και οι τίτλοι από τις τραγωδίες του Ευριπίδη «Άλκηστη», «Ανδρομάχη», «Μήδεια», «Ιφιγένεια», «Ελένη», «Εκάβη» «Ηλέκτρα» Η παράσταση συναρπάζει το κοινό του Ηρωδείου, με τον τίτλο «Έρωτες και θρήνοι γυναικών». Πρόκειται για τη συγγραφική σύνθεση μερών από μονολόγους κεντρικών ηρωίδων του Ευριπίδη, με στόχο την κατανόηση της γυναικείας προσωπικότητα στο διηνεκές. Ένας συνδυασμός θεατρικού λόγου, κίνησης, μουσικής, όπερας & video art σε μια πρωτότυπη σκηνική συνύπαρξη, βασισμένη στις αρχές της τραγωδίας, που ετοιμάζεται να ‘ταξιδέψει’ σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Συνεχίζει την καλλιτεχνική του δραστηριότητα σε συνεργασία με το cosmote history channel σκηνοθετώντας το 2017-18 @ 2019 ιστορικά ντοκυμαντέρ με τίτλους “Πρόσωπα της εποχής μας“, “Ενδοξα πλοία του πολεμικού ναυτικού” “Βιβλίο και βιβλιοθήκες”, “Ο Μαης του Πόντου”.